Radeći sa ženama, pomažući im da novom odjećom koju su si poželjele, osim nove “krpice” dobiju i osjećaj zadovoljstva svojim izgledom, često se događalo da je zadovoljstvo kratkog vijeka. Većina ih se žalila na nedostatak vremena, višak kilograma i nedovoljno razumijevanja od strane obitelji
i okoline. Koliko god nova haljina može pomoći i svakako je dobrodošla u ormaru svake žene, ona je samo kap u moru novina koje bismo trebale redovito uvoditi u svoj život, ako želimo uspostaviti sklad i ravnotežu.

Redovito preispitivanje svojih želja i ciljeva u odnosu na kvalitetu života koji živimo ili želimo živjeti svakako je ključan alat za sretan i ispunjen život.

 

 

 

Jesam li nevidljiva?

 

 

Ako ste draga, ljubazna i pristupačna osoba i trudite se takvom i ostati, može vam se dogoditi da vam ovo pitanje lebdi negdje u zraku.

To su one situacije kada vas poslovne prilike, ljudi koji su vam važni i neke bitne stvari u životu počnu zaobilaziti i čini vam se kao da sve što učinite nije dovoljno dobro i nije primijećeno, a uložili ste ogroman trud.

Gledajući oko sebe, sve što tada vidite su uspjeh i napredak drugih i nije vam jasno u čemu griješite, niti što to drugi imaju što vi nemate.

S vremenom postajete sve umorniji i nezadovoljniji svojim rezultatima i ne vidite više ni male pomake koji vam pođu za rukom ili im se jednostavno prestanete radovati.

Mnogima od nas se, s vremena na vrijeme, događaju slične situacije i nije neobično da se osjećamo pomalo zbunjeno.

To su one faze kada trebamo sjesti sa sobom na jednu kavicu i porazgovarati s jedinom osobom na svijetu koja ima odgovore koji nam trebaju.

Sa Sobom.

Možda je došlo vrijeme za nove uloge koje želimo zaigrati u životu i samim time trebamo si uzeti više vremena kako bismo usvojili neke nove navike.

Možda nam je došao period kada dosta toga trebamo na neki način promijeniti, neke obaveze možda malo odgoditi ili delegirati, a neke si trajno “skinuti s vrata” nakon što smo uvidjeli da nam samo oduzimaju vrijeme i energiju i nikome na taj način ne koriste.

Ako malo bolje promislite (i iskreno si priznate), često vučemo puno naučenih rituala, obaveza i navika ne znajući zašto to u stvari radimo.

Možda samo nesvjesno kopiramo nekoga za koga smatramo da je sposobniji od nas ili se držimo pravila sredine u kojoj živimo, iako nam to sve u stvari ne paše i nije za nas, ili smo zadržali stil života od prije deset godina koji je podržavao naše uloge i situacije koje smo tada živjeli, što vjerojatno danas više nije slučaj.

To je kao da pokrećemo vlastiti biznis po uzoru na nekoga koga poznajemo i kome se divimo ne uzimajući u obzir činjenicu da imamo totalno različit smjer poslovanja, neovisno o tome radi li se o istoj branši ili ne.

Sličan slučaj tome je majka koja je redovito i svakodnevno pripremala kuhane obroke svojoj djeci, nastavi to raditi i nakon što su djeca odrasla i preselila se u drugi grad na studij.

Ili recimo, žena koja radi na odgovornoj poziciji, izvrsno je plaćena za to i može si priuštiti kvalitetan život, ipak nauštrb odmora, kvalitetnog sna i zdrave brige o sebi cijeli godišnji odmor posveti pripremi ogromne količine zimnice – jer to rade njezine susjede koje imaju sasvim drukčije životne prilike.

Ona smatra da se tako bolje uklapa u sredinu u kojoj živi. I u pravu je, uklapa se, potpuno se stopi sa sredinom.

Postane nevidljiva.

Namjerno sam opisala primjere koji djeluju pomalo smiješno i ne baš uvjerljivo, no shvatili ste bit.

Totalno nepotrebno trošenje novca, vremena, energije i fokusa.

Ipak, okrenite se oko sebe i pokušajte prepoznati neke od upornih i nevidljivih.

Naći ćete ih puno, ima ih posvuda. U stvari, svaka od nas je ponekad jedna od njih. Držimo se nekih uvjerenja kako bi nešto trebalo biti ili što se po pravilu treba učiniti, uopće se ne pitajući koliko nam je to zaista potrebno i zašto. Samima sebi na taj način otežavamo život i svakodnevicu.

Kada si dopustite iskreno popiti tu kavicu sa sobom, uvidjet ćete to.

Neke od nas ponekad se jednostavno izgube u rutini pokušavajući ispuniti što više zadataka odjednom, kao strojevi, s ponekom ukradenom pauzom za kavu ili kupovinom i aktivnostima koje će nas nakratko razveseliti i napuniti nam baterije.

Ukradena pauza i punjenje baterija…

Kada to ovako složimo zvuči pomalo tužno, zar ne? Podsjeća na navijenu igračku. Kao da ne razmišljamo, samo reagiramo po usvojenoj navici.

A ustvari, kad malo bolje promislimo, pauze za sebe ne bismo trebale krasti jer ne možemo ukrasti nešto što nam po pravilu pripada. Naše tijelo treba hranu, odmor i kretanje da bi normalno funkcioniralo, isto tako i um nam redovito treba mir i odmak od stalnog procesuiranja informacija i zahtjeva okoline.

Samim time ne bismo se trebale uopće dovoditi u situacije da nam je potrebno punjenje baterija, barem ne na način koji nam kasnije prisjedne.

Izdvojeno vrijeme za sebe nije isto što i ukradeno, neovisno je li to kava nasamo sa sobom u tišini svog doma, odlazak u teretanu, čitanje knjige, šetnja prirodom, učenje stranog jezika, tečaj plesa, šivanja, pisanja, sviranje instrumenta, isprobavanje novih haljina ili novih recepata za kolače ili druženje s ljudima koji potiču vašu kreativnost i maštu iako ne spadaju u uži krug prijatelja i obitelji.

Izdvojeno vrijeme za sebe znači da činite ono što vas veseli i čini da se osjećate živo.

To je ujedno i najljepši dar koji si možemo pokloniti, time svakom dijelu sebe poručujemo da nam je važan.

Svome tijelu poručujemo da ga cijenimo i volimo, svom umu poručujemo da se želimo podružiti i upoznati sa svim skrivenim kutovima njegovog postojanja, i svojoj duši na taj način poručujemo kako želimo poslušati što nam ima reći i kamo nas upućuje.

Toliko odgovora na to jedno pitanje, i svi su pravi, samo trebamo izabrati koji ćemo prvi uzeti u obzir.

 

 

Ako ste se našli u situaciji da ste pretrpani obavezama i zahtjevima okoline, i ne znate kako se “izvući” i pozavršavati zadatke jer se stalno gomilaju novi, možda bi vam coaching program koji imam u ponudi mogao pomoći.

Za više informacija kliknite na Mijenjam svoj život.

Također, neke se žene odlučuju i na Coaching 1 na 1.

Za više informacija i besplatan uvodni termin od 30 minuta kliknite OVDJE.