(Ili si dijelite packe zbog nedostatka skromnosti i vrtite se u začaranom krugu?)

 

 

„Ne traži preko kruha pogače“ – Narodna izreka

 

 

 

U posljednje vrijeme (točnije, od početka korona-ere), na individualnim coaching terminima susrećem žene koje imaju veliki problem s dopuštanjem sebi da žele značajnije promjene u životu.

Stres i pritisak s jedne strane, te osamljenost i višak vremena s druge strane rezultirali su time da su neke aspekte svog života dublje preispitale i našle se u škripcu sa spoznajom što bi željele mijenjati.

Nakon nekog vremena provedenog u stanju kontempliranja o tome kako bi bilo lijepo da su neke stvari drugačije i kako bi bilo lijepo postići neke od zahtjevnijih ciljeva, te više informiranja o temama koje su ih zanimale, većinu tih želja i ciljeva počele su gurati pod tepih. Kada smo krenule istraživati razloge za to, došle smo do toga da su redom sve one sebe doživljavale kao bahate, bezobrazne, sebične ili pohlepne.

To je prilično uobičajen obrazac razmišljanja onih kojima i nije tako loše u životu te u usporedbi s onima kojima je teško, trebali bi šutjeti i živjeti sretno do kraja života.

(Tako kako žive trenutačno, bez želje i potrebe za promjenom!)

S istim obrascem razmišljanja sam se i sama susretala svaki put kada sam poželjela novo iskustvo u životu koje me vodilo korak dalje na putu mog osobnog ili poslovnog razvoja.

Neizbježno se u tim situacijama nađemo u raljama svog malog ali glasnog unutarnjeg kritičara.

Na sve to se svakako još nadoveže i osuda okoline u slučaju da smo svoje namjere i razmišljanja s nekim podijelile. Naravno, ni osjećaji stida i krivnje nas tada ne zaobilaze.

 

 

No što se zaista krije u pozadini svega???

 

Vratimo se na staru narodnu: „Ne traži preko kruha pogače.“

 

U nekim situacijama ta je poslovica zaista korisna, ako čovjek zapne za nešto što ga nepotrebno izlaže prevelikom riziku, a pozadinska želja mu je samo nekakvo dokazivanje ili puko nadmetanje. Iskustvo koje želi iskusiti neće ga ni na koji način oplemeniti kao osobu, već mu samo „nabildati“ ego.

Međutim, ako se radi o našim izvornim željama vezanim za to što želimo postati i kako želimo da nam život izgleda za 3, 5 ili 10 godina, tada nam ova poslovica nimalo ne ide u prilog.

Svi znamo što su plemenitost i skromnost, i dakako, te dvije predivne ljudske osobine imaju svoje mjesto u našim životima, no isto tako, bez ambicioznosti i želje za napretkom svijet kakav danas poznajemo ne bi postojao.

Naša kreativnost ne bi se imala u kom pravcu razvijati, a smisao života svodio bi nam se na puko preživljavanje i životarenje. U konačnici malo tko, barem od vas koji čitate ovaj tekst, želi potratiti vlastiti život.

No zašto nam se onda, pri svakom većem iskoraku vezanom za iskustva koja želimo u životu javljaju unutarnje i vanjske prepreke, i kako se nositi s njima?

Malo je vjerojatno da svakodnevno susrećemo ljude koji hrabro i kontinuirano mijenjaju stvari u svom životu.

Većinom se stvari dovode do vrhunca frustracije i tek tada se traže nova rješenja za izlaz iz situacije.

Nekima se brak klima i raspada godinama prije nego što smognu hrabrosti i odluče prekinuti začarani krug.

Nekima je na poslu toliko loše da se guše u frustraciji i stresu dugo prije nego što odluče iskoračiti i potražiti drugo rješenje.

Neki se drže prijateljskih odnosa koji im nimalo ne služe radeći sami sebi štetu i gubeći dragocjeno vrijeme i energiju, sve dok se zaista ne prelije čaša, pa teška srca odluče napustiti toksično okruženje.

S obzirom da ne živimo toliko izolirani od drugih da ne vidimo i ne doživljavamo sve što se zbiva oko nas, nismo baš pretjerano potaknuti učiniti iskorak ako u svojoj okolini vidimo ljude koji se ne zauzimaju za sebe ni na najosnovnijoj razini.

Teško nam je graditi svoje „malo carstvo“ ako su svi oko nas u ulozi roblja iako su nam životne situacije slične.

Tim više što će nas ti isti ljudi pokušati povući nazad, jer ako se sami ne usude zauzeti za sebe, nemoguće im je podržati nas u našim naumima. U pokušaju da nas „zaštite“, učinit će sve da nas zadrže tu gdje jesmo.

Također, ovo krizno vrijeme idealno je za razvoj svih mogućih oblika dodatnih, realnih ili manje realnih ograničavajućih okolnosti.

Zaista plodno tlo za trenutno smaknuće svake nove idejice, željice ili ambicijice koja bi se mogla izroditi.

No istovremeno, ovo je idealno vrijeme za iznjedriti nove ideje i želje, baš zbog toga jer nam se toliko toga događa.

Kako nam je svima već poznato da ne postoji problem bez svoga rješenja, pa tako ni ideja i želja bez potencijala za ostvarenje, ono na što se trebamo u ovom slučaju usredotočiti jest put ka ostvarenju cilja, a ne sami cilj.

Četiri su osnovna koraka koji nas vode do uspjeha i koji će nam pomoći pobijediti negativni i ograničavajući dio sebe, ali i naše okoline. Svaki od njih je jednako važan i povezan sa svim ostalima. 

 

  • Prvo što nam je važno učiniti jest preispitati od kakvog je i kolikog značaja to da ostanemo u situaciji u kojoj jesmo, odnosno što će biti ako baš apsolutno ništa ne promijenimo. Kome će to koristiti i na koji način? Kako je to značajno za dobrobit nas i svih oko nas?

 

  • U okruženju koje nije pretjerano naklonjeno tome da njeguje i razvija radikalne i značajne ideje i promjene, od vitalne je važnosti da svoju novu ideju ili želju za početak čuvamo za sebe te put do njenog ostvarenja podijelimo na nekoliko manjih dijelova koji će nama i našem uzburkanom umu, kao i našoj okolini biti lakše prihvatljivi.

 

  • Nakon što smo razlomili svoje putovanje do cilja na manje dijelove i sada nam se više i ne čini kao pretjerani iskorak, te učinili prvu stavku s popisa kako bismo pokrenuli proces, važno je preispitati svoja uvjerenja koja kritiziraju. Sve što osvijestimo kao ograničavajuće uvjerenje vrijedno je preispitivanja.

 

  • S emocijama koje nam se pojave također se trebamo posebno pozabaviti i posvetiti im značajnu pažnju kako nam se potiskivanjem i zanemarivanjem ne bi taložile i stvarale dodatni pritisak.

 

Svako naše ograničavanje i odricanje trebalo bi biti korisno za nešto drugo. Ukoliko nije tako, naše odricanje nema nikakvog smisla i ne činimo time dobro ni sebi ni drugima. Ovo je uvijek dobro imati na umu i preispitati korisnost i vrijednost skromnog odnošenja prema sebi i svojim težnjama.

 

 

I za kraj, jedan predivan citat Oprah Winfrey:

 

„U životu dobiješ ono što imaš hrabrosti tražiti.“

 

 

Kako vam mogu pomoći?

Ako osjećate da se vrtite u začaranom krugu pokušaja da nešto promijenite na bolje u svom životu, ali iz nekog razloga u tome ne uspijevate, provjerite kako vam individualni coaching rad može pomoći. Besplatan uvodni termin od 30 minuta možete zakazati OVDJE.