Pet koraka do izvrsnog osobnog stila

 

 

 

Zamisli damu kojoj se diviš.

Odlično!!!

Sada se zapitaj čemu se zapravo diviš???

 

Sve mi znamo prepoznati dobro odjevenu ženu koja zrači unutarnjom i vanjskom ljepotom te stilom koji odiše elegancijom i samopouzdanjem. Ona ne mora nužno nositi skupe i ultra poznate modne brandove i dizajnerske potpise, niti obavezno nosi tešku šminku, no nekako će vam se činiti da je na njoj sve na svome mjestu.

 (Iako, zapravo, može biti daleko od slike trenutačnih trendova koji nam se nameću kao savršen izgled!)

To je žena kojoj želimo zaviriti u ormar i prepisati stilske kombinacije koje bismo mogle i same primijeniti. Zanimaju nas i njezine dnevne rutine i navike koje su je dovele do toga da se redovito uspijeva sebi dovoljno posvetiti, kao i način razmišljanja koji ju je doveo do toga da tako dobro zna što će joj dobro pristajati i učiniti da uvijek i u svakoj situaciji izgleda (a vjerojatno se i osjeća) besprijekorno.

Premda će nam sigurno biti od velike pomoći od takvih žena dobiti i pokoji savjet, ono što će nas dovesti do izvrsnog osobnog stila ono je što je do toga dovelo i nju samu – dobro, dobro, dobro poznavanje sebe i svog tijela, svojih želja, ciljeva, preferencija, načina na koji želi živjeti svoj život i kako želi da ju život tretira.

Cijela ova tema preširoka je da bih je ugurala u jedan članak i zbog toga sam odabrala spomenuti pet, po mom mišljenju najvažnijih koraka do izvrsnog osobnog stila:

 

  • Prestani si lagati!!!

Priznaj si da ŽELIŠ izvrsno izgledati!

Priznaj si da se ŽELIŠ osjećati fiiiino, sofisticirano, cijenjeno, elegantno, ženstveno i veličanstveno u svojoj koži!!!

To je jedna od najvećih prepreka na koje sam nailazila u svom coaching radu sa ženama.

Svaka od njih učinit će sve, samo ne priznati SEBI da zapravo želi sve što sam nabrojila i još puno više od toga.

Ali to je definitivno prvi i najvažniji korak koji će nam otvoriti (SVA) vrata.

Sve prije toga samo su pokušaji da se prilagodimo i uklopimo u sliku za koju mislimo da nam je dopuštena.

Naš stil nimalo se neće razlikovati od ostalih, bit će daleko od autentičnog i pazit ćemo da ne prijeđemo imaginarnu granicu kako se ne bismo morali suočiti s vlastitim strahovima i tuđim zajedljivim komentarima.

Dakle prvi korak – budi iskrena sa sobom.

Bezuvjetno!!!

 

 

  • Biraj odjeću koja odiše kvalitetom i djeluje skupo

 

Kako sam već spomenula u opisu naše šarmantne zamišljene dame, nije nužno (ukoliko ti to nije već ustaljena navika) kupovati skupu odjeću s potpisom samo da bi na taj način ostavljala dojam da nosiš skupu i sofisticiranu odjeću.

Odjeća koja će ti se sviđati i koju ćeš poželjeti opet odjenuti ona je koja je konstrukcijski dobro skrojena, zanimljivog modela te lijepo i uredno izrađena, uredno složenih šavova, bez končića koji vise i od kvalitetnih tkanina.

Ukoliko sama kreiraš i šivaš svoju odjeću, pripazi na urednost i ostavi si dovoljno vremena za konstrukciju, modeliranje i šivanje.

Nikada ne kreiraj danas za sutrašnji event!

U konačnici, kreiranje vlastite odjeće je užitak, a ne posao!

Odjeća od kvalitetnog pamuka (može biti i u kombinaciji s manjim postotkom poliestera i elastina) uvijek je dobar izbor.

Fino obrađene vunene tkanine također su uvijek dobrodošle, kao i razne vrste svile, lana i nešto povoljnije viskoze.

Isto tako, pripazi na uzorke koji, iako na prvu mogu djelovati vrlo zanimljivo i privlačno, u konačnici mogu biti pogrešan izbor i djelovati čak vrlo jeftino, staromodno i ne − fino.

Tekstura tkanine, odnosno vez (redoslijed slaganja niti u tkanju) neka uvijek bude dovoljno postojan i ne pretjerano istaknut jer djeluje slično kao i prenapadni i zastarjeli uzorak.

Što manje drame na odjeći − to više šarma u tvom konačnom izdanju!

(Nešto izražajnije komade nosi tek onda kada si u stanju TI nositi njih umjesto oni tebe!)

 

 

  • Uskladi konture odjeće sa svojom figurom

 

Prepoznaj što ti dobro pristaje, a što ne.

Isto tako, nauči što i na koji način možeš “prošvercati” iako ti po stilskim pravilima i ne pristaje.

Jedna od najvažnijih osnova za odijevanje je prepoznavanje figure svoga tijela.

Kako ćeš složiti božanstvenu kombinaciju ako ne znaš kako tvoje tijelo izgleda i kakva ti je silueta?

Kako i gdje ti je pozicioniran struk u odnosu na torzo i donji dio tijela?

Koja ti je pozicija ramena i koliko ti je duga noga?

Koji tjelesne atribute trebaš istaknuti, a što ćeš staviti u drugi plan?

 

Ovdje ne govorim o savršeno isklesanoj figuri niti o težnji da postigneš takvo što.

Govorimo o tome da trebaš znati što je za tvoje tijelo sada idealna odjeća.

Ako ti pristaju hlače visokog struka, zašto bi kupovala i nosila one niskog struka?

Bez obzira na trenutačne trendove.

Ako ti pristaju voluminozni gornji dijelovi, zašto bi se utegnula u uske topiće i majice?

Ako ti pristaju ležerni i fluidni modeli, zašto bi nosila one krute koji drže formu??

Uskladi odjeću sa sobom, prilagodi je sebi i svome tijelu.

Ne radi obrnuto.

 

  • Pazi da odjeća služi tebi, a ne ti njoj

Ovaj korak samo se nastavlja na prethodni i govori nam da sebe i svoj način života povežemo s imidžem koji kreiramo odijevanjem.

Često nas inspiriraju različite žene, različitih modnih odabira u različitim stilskim kombinacijama.

Iako poznajem mnoge kreativke koje uspješno spajaju nespojivo, to ne znači da će za sve nas ovakav pristup odijevanju biti i dobar pristup odijevanju.

Ako malo bolje pogledate razne fotografije žena u posebnim prigodama, lako ćete uspjeti detektirati razne “uljeze” u obliku modnih dodataka, pogrešno odabrane boje, nijanse, printa, kombinacije printa i tekstura tkanine, obuće koja jednostavno odudara od cjelokupne slike ili je cijela kombinacija zapravo jedan veliki kaos i ne znaš što bi prvo pogledala.

 Ako nema zaokružene cjeline – nema ni stila!

Ovakve i slične situacije čine osobu u odjeći “nevidljivom”.

Osoba tada služi kao vješalica za pokazivanje odjevnih komada i modnih dodataka.

Čak i ako voliš eklektiku, pazi da u svojim modnim kombinacijama ne miješaš više od dva uzorka i tada modne dodatke svedi na minimum.

 

  • Odijevaj se već sada za svoju “buduću” verziju

 

Ovo je zlata vrijedan savjet modnih stilista usmjerenih na osobni i poslovni razvoj. Tako ćeš uvijek biti korak ispred i voditi samu sebe prema ostvarenju ciljeva.

Ono što je najvažnije jest da svoje navike i svoje ponašanje na ovaj način usklađuješ s navikama nekoga tko je postigao to što ti želiš postići.

Nemoguće ti je zadovoljiti ukus tetke Mare (koja može njegovati sasvim pristojan i elegantan stil 😊) i istodobno priželjkivati da ti se otvori prilika za suradnju s vibrantnom mladom tvrtkom koja želi u svom timu isto tako vibrantnu, kreativnu, svježu i otvorenu osobu.

Ne postoji način da prvo postaneš nešto što želiš postati, a da prije toga nisi pomno promišljala o tome i polako kreirala navike koje će te tamo i dovesti.

Jedna od važnih navika je i da se odijevaš za svoju buduću verziju.

Na dnevnoj bazi povezuj se s njom!

 

Iako je za kreiranje vlastitog stila u svaki od spomenutih koraka potrebno dublje zakoračiti, već njihovim samim osvještavanjem počet ćeš primjećivati kako ništa više nije isto u odijevanju i kako u ormaru imaš i višak “nenosive” odjeće u odnosu na onu koju rado nosiš i koja će ti i dalje moći poslužiti.

Nešto od svega toga su i takozvani “siročići” koji ti pristaju i iskoristivi su, ali im treba nabaviti par, a ostalo je odjeća koje se trebaš riješiti jer tebi više neće služiti. To je početak kreiranja tvog idealnog ormara koji možeš složiti i po uzoru na capsule wardrobe, ali po svojoj mjeri.

To je također i početak tvoje transformacije iz stare verzije tebe koju želiš evoluirati u noviju, svježiju i tebi puno uzbudljiviju verziju.

 

Pokušaj, isplati se!!!

 

Kako vam mogu pomoći?

Ako se vrtite u začaranom krugu pokušaja da kreirate/promijenite svoj stil, ali iz nekog razloga u tome ne uspijevate, provjerite kako vam individualni coaching rad sa mnom može pomoći.

Dva su oblika suradnje što možete pogledati OVDJE.